Timisoara Express

 10 ani de insolvenţă, 2 ani de promisiuni…

 10 ani de insolvenţă, 2 ani de promisiuni…

Reşiţenii aşteaptă HIDROELECTRICA, UCM Reşiţa SA nu.  Acum un an primarul Reşiţei ne amăgea cu asigurările sale, etalând discuţiile pe care le-a purtat cu fostul prim ministru Orban.

Acum 2 ani, cu ocazia mitingului organizat în centrul civic, în cadrul campaniei electorale, Popa, Orban şi Bogdan (Rareş, nu Badea directorul HIDROELECTRICA) lansau certitudini, „Vă garantez că, atunci când PNL va ajunge la guvernare, va pune pe picioare această uzină care a construit în toată România și care a dus faima muncitorilor din Reșița în toată România!”a spus Orban.

Nimic nu se mai aude despre intenţia HIDROELECTRICA, iar starea uzinei reşiţene este din ce în ce mai precară. Conducerea uzinei nu se observă a mişca ceva, poate şi din cauza modificării acţionarului majoritar, în târg gurile rele spun că Ursoniu cu Ionete sunt pe făraş, iar fostul lor coleg Băra ar fi preferatul familiei Chebuţiu.

Nimeni nu face nimic, toată lumea aşteaptă, unii pe bani grei (administratorii speciali şi judiciari ai UCM Reşiţa), alţii în 75% de ani de zile (marea majoritate a angajaţilor). Guvernul s-a schimbat, primarul are alte priorităţi (tramvai), Rareş a plecat la Bruxeles şi doar la UCM Reşiţa toate au rămas la fel.

Referitor la preluare, HIDROELECTRICA nu spune nimic, directorii UCM Reşiţa nu comunică deloc, iar statul român tace. Bineînţeles că nu îi deranjează nimeni cu întrebări, sindicatele sunt pe cale de dispariţie, angajaţii sunt speriaţi să nu fie daţi afară, iar presa e preocupată de pandemie.

La jumătatea lunii noiembrie anul trecut, VELA, cărăşan de vază, şi-a tras şi el spuza pe turta UCM Reşiţa, anunţând cu mare tam tam în presa locală finalizarea unui demers legsilativ, respectiv o ordonanţă de urgenţă prin care s-ar permite conversia datoriilor. Teoretic au fost îndeplinite toate condiţiile, dacă este să ne luăm după politicieni… din păcate însă nimeni nu face nimic concret şi ani pierduţi nu vor mai fi putea fi recuperaţi niciodată.

Anul acesta uzina va împlinii 250 de ani de existenţă. Şi atât…

Doar sigla UCM Reşiţa, de pe platoul festivalului CUSTOM Reşiţa, aminteşte de măreţia uzinei de odinioară.

Un lucru este, însă, curios: cum de Reşiţa Reductoare şi Regenerabile a ieşit din insolvenţă iar UCM Reşiţa nu, acţionari fiind cam tot aceeaşi…

 

Articole similare