Timisoara Express

109 ani de la promulgarea de către regele Carol I a primei legi moderne a pașapoartelor  

109 ani de la promulgarea de către regele Carol I a primei legi moderne a pașapoartelor  

În urmă cu 109 ani, la data de 19 martie 1912, a avut loc un moment de referință în evoluția istorică a pașaportului românesc, fiind promulgată de către regele Carol I prima lege modernă care se referea la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor”.

Cu ocazia acestui eveniment, prefectul județului, Cristian Gâfu, subprefectul, Andrei Plujar și șeful Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte, cms. șef Cătălin Colțescu, au participat, în sistem de videoconferință, la celebrarea a 109 ani de la promulgarea legii de către regele Carol I. De asemenea, secretarul de stat, Irina Alexe, a transmis mesajul de felicitare din partea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

La acea vreme, prin legea promulgată de Carol I, statul român introducea primele principii generale în privința pașapoartelor și pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorități și cetățeni. Fie că s-au numit salvconducte, teșcherele, foi de pribegie, foi de circulație, foi de călătorie, pasuri sau pașapoarte, aceste documente de trecere a frontierei, emise de autoritățile statale, certificau, în esență, identitatea, cetățenia și calitatea posesorului lor.

În decursul anilor au fost introduse mai multe tipuri de pașapoarte: diplomatice în anul 1920, colective și de serviciu în 1941.

Un text de Iasmina Loghin

Articole similare