Timisoara Express

Casa Onisim – speranta celor fara sperante

Casa Onisim – speranta celor fara sperante

In 1992 pastorul Petru Dugulescu infiinta “Casa fratii lui Onisim”, cu scopul de a incerca reintegrarea copiilor strazii in comunitate. O misiune dificila, in tulburii ani 90, si aproape singulara. Reuseste sa obtina de la municipalitate o cladire degradata pe Calea Dorobantilor 16, pe care o renoveaza , iar in 22 decembrie 1992 aceasta devine caminul a 7 copii luati din canalul din Piata 700. In curand numarul lor a ajuns la 43. Cei mai in varsta poate isi mai amintesc de copiii nimanui din anii 90 si imaginea dramatica a acestora, la iesirea din canale cu pungile de aurolac in gura. Mai bine de un deceniu aveam sa traim cu acest blestem al epocii ceausiste, pana ce statul dar si astfel de salvatori binecuvantati, aveau sa elimine acest spectru al saraciei si neputintei.

In timp aceasta Casa devine locul unde copiii parasiti si neglijati de parinti isi regasesc linistea dar si dragostea unui camin.  Incepand cu 2011, pe langa tinerii existenti in centru, sunt adusi altii de la casele de copii, in incercarea de-a le oferi tuturor o familie in adevaratul sens al cuvantului. Beneficiaza de implicarea directa a unor familii, care locuiesc la „Onisim” si se dedica exemplar, incercand sa suplineasca rolul de parinti. Casa le ofera toate serviciile necesare nevoilor unor copii normali, dar mai ales conditii optime pentru o educatie consistenta.

Asociatia Evanghelica si de Caritate Isus Speranta Romaniei, cea care adiministreaza „Casa fratii lui Onisim”,  a incercat sa acopere si alte nevoi care , din nefericire, nu sunt recunoscute pe deplin de legislatia romaneasca.  Tinerii care implinesc 18 ani nu mai beneficiaza de nici un ajutor sau consiliere din partea institutiilor statului. E tocmai acel moment decisiv pentru viata unui tanar, mai ales a celor aflati in situatia de-a nu avea familie, cand sunt nevoiti sa iasa in societate fara nici un fel de sprijin sau consiliere.  Astfel, in parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Timisoara sunt gazduiti in centru tineri de peste 18 ani, care au iesit din programele de asistenta sociala, si care sunt ajutati sa-si completeze studiile, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi administreze veniturile obtinute pentru a se putea integra in societate. De asemenea, tinerii beneficiaza de consiliere psihologica, vocationala si spirituala.

In spiritul mostenirii pamantesti dar si spirituale a fondatorului acestui stabiliment al sperantei, doamna Ligia Dugulescu – presedinta Asociatiei Isus speranta Romaniei, si-a asuma rolul de-a continua munca tatalui sau, conducand acesta institutie in scopul acoperirii acelor nevoi sociale uneori greu recunoscute de oficialitati, dar stringente pentru comunitatea timisoreana. Casa fratii lui Onisim va ramane mereu acel refugiu al celor napastuiti si uneori exclusi din viata sociala, asemenea pildei biblice,  unde le e oferita o a doua sansa.

Articole similare