Timisoara Express

Ce are el şi nu am eu..?

Ce are el şi nu am eu..?

O întrebare dintr-un cântec care macină pe interpretă, însă o întrebare retorică pentru mai mari din judeţul Caraş-Severin care au frâiele AQUACARAS SA, din perpectiva rezultatelor obţinute de omologii din judeţul Timiş care conduc AQUATIM SA.

Despre AQUACARAS SA şi problemele ei s-a mai scris în nenumărate rânduri, însă nu am observat o redresare a societăţii, rezultate palpabile sau care să ne dea măcar speranţa de mai bine, că cetăţenii judeţului, care de aproape 10 ani se tot chinuie printre şantierele deschise de AQUACARAS SA şi nefinalizate până în prezent, vor avea condiţii de viata normale pentru mileniul 3.

Acest lucru m-a făcut să le dau domnilor decidenţi o sugestie, că sfaturi nu poţi să le dai înşelepţilor, dacă nu sunteţi în măsură (nu ştiţi, nu puteţi) să luaţi deciziile corecte pentru ca o societate, care furnizează apă primită gratis de la natură, să fie profitabilă profit, atunci lăsaţi domnilor locul altora, sau măcar lasaţi „făloşia” de bănaţeni şi cereţi sfaturi de la colegii din AQUATIM care de ani de zile are cifre contabile de invidiat chiar de multinaţionale.

Domnule director de la AQUACARAS, de ce nu îl întrebaţi domne pe VLAICU de la Timişoara, care e cărăşan de la Teregova, care a reuşit să facă societatea profitabilă, cum acolo nu sunt „căpuşe” amintite de toţi decidenţi din Caraş când fac referire la operatorul de apă din judeţ, sau poate o eficientizare a societăţii ar deranja „specialiştii” din Aquacaraș şi pe  cei care îi sprijină, întrucât primii şi-ar pierde posturile, iar cea de-a doua categorie nu ar mai putea folosi societatea ca masă de manevră în scop electoral. Situație despre care s-a tot scris…

Că tot vorbim de specialişti, ce ziceţi domnule manager de proiect DANIEL BASARABA, cum stă treaba cu proiectele cu fonduri europene, că am înţeles că nu le prea aveţi cu astea, faceţi nişte greşeli elementare în întocmirea documentelor, unele dintre ele ducând chiar la rezilierea de contracte şi chiar corecţii financiare. Dacă nu ştiţi cine este domnul BASARABĂ, vă spun eu, este soţul doamnei CAMELIA BASARABĂ, fostă ŞUŞCO, şef servicu Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Control Intern Managerial, ce dăinuie pe această funcţie de pe vremea răposatului FRUNZĂVERDE, cel care a şi adus-o de altfel. Dar să revenim la domnul BASARABĂ, că despre el este vorba, să nu-l lăsăm în umbra soţiei, acesta a fost adus la AQUACARAS de primul director al societăţii, ANATOLI LIBER, fiind angajat ca inginer la unitatea de implementare a proiectelor datorită calităţilor obţinute ca absolvent al facultăţii de Ingineria Mediul din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Timişoara. Calităţile sale, probabil manageriale că tehnice…cine ştie…. l-au convins pe actualul director al AQUCARAS SA să-l promoveze în funcţia de manager de proiect şi director la unitatea de implementare proiectului. La aşa „specialişti” nu e de mirare că societatea se află unde se află.

Este foarte probabil să fiu acuzat de rea voinţă în afirmaţii, sau intenţii ascunse în sugerarea unei uniuni cu AQUATIM, însă prezentarea unor indicatorii de performanţă ai societăţii din judeţul vecin vă vor face să înţelegeţi de ce susţin că această fuziune ar fi în beneficiul societăţii şi a noastră, a locuitorilor acestui judeţ, dar poate nu convine camarilei politice, asta este altă problemă.

Cu titlul de exemplu, la momentul fazării lucrărilor neterminate din POS Mediu 2007-2013, Timişul mai avea lucrări de executat de 54 milioane lei, iar Caraşul de doar 300 milioane lei, cele din Timiş fiind finalizate în urmă cu vreo 2 ani, iar la noi încă ne chinuim să căutăm constructori pentru contractul din Reşiţa. La fel pentru ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzată din judeţul Timiş în perioada 2014-2020″, ce are o valoare de aproximativ 180 mil euro, în martie 2019 s-a semnat contractul de finanţare, iar AQUACARAS abia în 2020 a semnat contractul de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei necesare depunerii cererii de finaţare.

Dar cum a fost posibil? Vecinii au fost mai harnici sau pur şi simplu s-au mobilizat şi au găsit soluţii pentru atribuirea contractelor în timp scurt şi au sancţionat întârzierile, fără excepţii?! Au avut şi ei rezilieri repetate a unor contracte mai problematice, dar s-a regândit restul de executat şi s-au relansat licitaţii, dar cu condiţii şi termene stricte, iar managementul societăţii nu a făcut concesii şi s-a asigurat că în proiecte sunt implicaţi cei mai buni oameni din cadrul AQUATIM. Aşa cum un antrenor este menţinut la echipă prin prisma rezultatelor, tot aşa un manager de societate demonstrează dacă îşi merită funcţia sau e nevoie de altceva sau altcineva, cel din Timiş ne arată că deţine cârma unui operator care îşi merită laudele şi că poate pune pe picioare, oricând, unul de anvergură regională.

Să nu credeţi că un singur operator pentru două sau mai multe judeţe ar fi ceva nou, vă dau exemplul RAJA SA Constanţa, care este cel mai mare operator public regional din România în domeniul qalimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate, deservind pestre trei milioane de beneficiari din judeţele  Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău, şi, se pare, printre cele mai profitabile, deci domnilor…se poate… dacă de vrea.

Ca să nu vă plictisesc mai mult, cred că am putut să le răspund managerilor la întrebarea „Ce are el şi nu am eu..?”, adică viziune şi rezultate, indicatorii economico-financiarii fiind dovada clară a acestora.

 

Articole similare