Timisoara Express

Dezastrul examenelor de la CNAS

Dezastrul examenelor de la CNAS

Zilele trecute au fost afisate rezultatele examenului pentru ocuparea posturilor de directori ai caselor județene de asigurari de sănătate. S-au înscris 60 de persoane, din care au fost selectate 54 de dosare. Dintre cei selectati, 33 au venit la examen si doar 5 au promovat. Dintr-un punctaj maxim de 100 puncte, candidatul din Maramureș a obținut 93,3 puncte, cel din Iasi 80,7 puncte, cel din Tulcea 79,8 puncte, cel din Cluj 79,75 puncte iar cel din Bistrița Nasaud 70,1 puncte. Pragul minim acceptat pentru promovare a fost de 70 de puncte. Ceilalți candidați au picat sub acest barem, cel mai mic punctaj obținandu-l candidatul de la Dambovița cu 11,3 puncte (adica nota 1). In judetțul Timiș nu s-a înscris nimeni la concurs.

Cele 42 de poziții publice vor fi ocupate de directori ce vor administra un buget total anual de 44,8 miliarde lei (aproape 7 miliarde euro). Deși aceste funcții publice confera titularului un venit substanțial, cat o poziție publica importanta, competitia din acest tur de examene, se pare ca a fost surprinzator de slaba.

Acest concurs releva calitatea foarte proastă a resursei umane din sistemul de sanatate public, in contextul in care, in cea mai mare parte, candidații la acest examen sunt deținatorii politici ai acestor funcții. Nu e greu sa ne imaginam cat de bune sunt serviciile de administrare a actului medical in Romania, in condițiile in care majoritatea directorilor pusi politic sunt de nota 3 sau 4.

 

Articole similare