Timisoara Express

Interviu cu Minodora Stefanescu, candidata Aliantei USR – PLUS la primaria comunei Giarmata

Interviu cu Minodora Stefanescu, candidata Aliantei USR – PLUS la primaria comunei Giarmata

E oarecum inedit faptul ca lidershipul politic, mai ales într-o comună, sa fie deţinut de o femeie. Ce v-a determinat sa intraţi in politică şi cum aţi ajuns în USR ?

N-am fost niciodată membru al unui partid politic şi până de curând nu m-am gândit că aş putea fi. De peste 20 de ani lucrez în aceeaşi corporaţie. Profesional, întreaga mea atenţie mi-am concentrat-o în aceşti ani carierei. Am luat-o de jos şi pas cu pas am ajuns în poziţii de management. În ultimii ani am condus echipe de oameni, am administrat bugete, m-am ocupat de organizarea şi optimizarea unor departamente şi activităţi în Romania, în ţările din Europa Centrala sau Asia Mică. Însă mi-am dorit întodeauna să rămân în România.

Noroaiele prin care am înotat ani de zile ca să ajung acasă în Giarmata, gunoaiele pe care le văd peste tot şi pe care nu de puţine ori le adun, bătaia de joc pe care o simt la fiecare interacţiune cu autorităţile statului român, toate acestea m-au convins că soluţia este doar una: implicarea.

Degeaba aşteptăm ca alţii să facă ceva, mai ales dacă acei alţii nu sunt preocupaţi decât de interesele proprii şi nu le pasă de oamenii care i-au votat, nu le pasă de comunitatea din care fac parte.

Implicare înseamnă să faci ceva, mai mult sau mai puţin: să ridici un ambalaj aruncat pe jos, să ieşi la vot, să îţi spui opinia, să nu permiţi să fii batjocorit şi furat, să te implici în viaţa comunităţii din care faci parte.

Pentru mine implicarea  a ajuns să însemne implicare politică activă.  La USR am ajuns simplu, mi-am depus adeziunea, am fost la un interviu, mi-am asumat responsabilitatea de a constitui filială în Giarmata. Cât priveste faptul ca sunt femeie, sunt obişnuită. Felul acesta de discriminare, o femeie îl simte mereu. Pentru mine a fost o motivaţie în plus, pentru a fi mai bună şi mai eficientă pe plan profesional.

Credeţi în discriminarea pozitivă a femeilor ?

Ceea ce vă pot spune despre mine este că nu am avut nevoie niciodată de vreun impuls sau ajutor din partea cuiva pentru a reuşi în cariera. M-am bazat pe cunoştinţele şi capabilităţile mele, am fost mereu dornică să învăţ tot ce se poate învăţa fie că era vorba de o limbă străină sau de montat o baterie la chiuvetă, fie că era vorba de lucrat cu un soft nou sau de de lucrat cu maşina de cusut.

Mereu am încercat să fiu mai bună decât ceilalţi, fie ei bărbai sau femei. Cu consecvenţă şi muncă mi-am atins mereu obiectivele, atât acasă cât şi la slujbă. Nu cred în nicio discriminare, fie ea şi pozitivă. Femeile pot fi la fel de puternice ca şi bărbaţii.

Cum aţi fost primită de  politicienii locali ?

E o întrebare buna !

Îmi aduc aminte că pe la începuturi, în pauza unei şedinţe de consiliu local la care am participat, unul dintre consilieri mi-a cerut numărul de telefon al soţului. Probabil voia să-l sune şi să-l convingă „să mă pună la cratiţă”. Înţeleg că majoritatea politicienilor locali nu sunt obişnuiţi să negocieze cu o femeie deoarece nu au întâlnit foarte des situaţii asemănătoare. Probabil pentru ei femeile în poziţii publice înseamnă doar nevestele sau amantele puse pe diverse funcţii. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs atunci când şi-au dat seama că echipa noastră va fi un adversal real în cursa electorală şi că metodele lor vechi de intimidare şi mituire nu funcţionează în relaţia lor cu USR Giarmata.

Oamenii din echipa USR au competenţe care să le permită să conducă o comună precum Giarmata?

Cred ca mai mult decât atât. Oamenii din echipa mea s-au implicat în politică din motive similare cu cele enumerate de mine. Noi nu am pornit pe acest drum pentru a culege avantaje personale, noi am început o construcţie de durată. Această construcţie presupune o schimbare radicală a modului în care se face politică în România şi o abordare diferită a administraţiei locale, o abordare care pune aduce în prim plan interesul comunităţii şi asigurarea prosperităţii oamenilor.

Revenind la competenţele oamenilor, aşa cum vă spuneam, eu am mai bine de 10 ani de experienţă de management la vârf, în echipe foarte eficiente, in medii, uneori extreme si cu mize foarte mari. Colegul meu Sorin este profesor de engleză. La 29 de ani are un doctorat şi este unul dintre puţinii profesori pe care copii îl iubesc şi îl respectă. Andrei este tehnician, un om muncitor şi onest care a lucrat mulţi ani în străinătate şi care s-a întors în Giarmata pentru a schimba lucrurile. Paul este programator şi nu s-a gândit sa plece în străinătate să traiască o viaţă fără griji, el a ales să lupte aici pentru o viaţă mai bună. Steliana este contabilă şi s-a implicat pentru că vrea ca fiul ei să aibă o viaţă mai bună decât am avut noi. Exemplele pot continua, avem atât membrii tineri cât şi mai puţin tineri. Ceea ce ne uneşte este că avem acelaşi ideal: să transformăm Giarmata într-o comună ca afară.

Nu e cumva vreo aroganţă…?

Absolut deloc. Veniţi să ne cunoaşteţi. Staţi de vorbă cu colegii mei. Sunt sigură că veţi rămâne plăcut surprins. Noi suntem politicieni cu adevărat altfel decât ceea ce aţi văzut până acum la PSD, PNL şi alte partide vechi.

Credeţi că o comună poate fi condusă precum o companie ?

Nu tocmai. Obiectivele sunt diferite. Într-o companie esenţial este profitul. În administratie obiectivul principal este prosperitatea comunităţii. Motivaţiile de asemenea pot fi diferite. Într-o companie principala motivaţie a angajatilor e salariul, in administraţie ar trebui sa fie mai mult decât atât. Altfel, mijloacele sunt aceleaşi. Consider că pentru a administra o comună, un primar de succes trebuie să fie un bun manager, să respecte regulile, să fie un bun comunicator în relaţia cu angajaţii, partenerii şi autorităţile, să ştie să lucreze sub presiune şi la mai multe proiecte simultan, să fie un bun negociator. După cum observaţi ceea ce am enumerat se aplică şi pentru conducătorii din mediul privat.

Care ar fi primul lucru pe care l-aţi face daca aţi ajunge primar ?

Mai intâi, un audit financiar şi juridic. Tot ce ar fi suspect de fraudă sau ilegalitate, făcut pachet şi fără negocieri trimis pe adresa DNA-ului. Apoi ar urma implementarea programului pe care îl avem pentru Giarmata.

Aveţi motive sa credeţi ca ar fi ilegalităţi la Primăria Giarmata ?

Giarmata are bani şi ar putea avea şi mai mulţi. Din păcate banii nu sunt nici colectaţi corespunzător, nici folosiţi cum trebuie. Proiecte pe bani europeni nu sunt aproape deloc. Bani necheltuiţi se reportează de pe un an pe altul cu scopul de a fi folosiţi în anii electorali după binecunoscutul obicei românesc de a nu face nimic 3 ani şi a face la repezeală tot ce poate arunca praf în ochii alegătorilor în scopul de a câştiga voturi.

Ceea ce observ este că proiectele care se fac trenează luni, ani. Sunt începute de unele firme care nu le mai pot finaliza, calitatea lucrărilor este îndoielnică şi mai presus de toate politicienii se certă între ei şi îşi blochează reciproc proiectele pentru a nu lăsa adversarul politic să culeagă roadele unui eventual proiect de succes. Când sunt bani dar localitatea arată de parcă am fi cu 30 de ani în urmă, Dvs. ce aţi crede? Eu cred că este o combinaţie între incompetenţă, rea-voinţă şi hoţie.

De ce credeti ca oamenii dumneavoastră n-ar deveni sensibili la astfel de practici?

Cred că scurta prezentare pe care am făcut-o despre o parte din membrii USR Giarmata este deja un argument. Motivaţia noastră pentru a intra în politică a fost cu totul alta decât motivaţia politicienilor de până acum: noi vrem să dăm ceva, nu să luăm. Vrem să dăm comunităţii din priceperea şi experienţa noastră, vrem să punem umărul pentru a construi şi a aduce prosperitate. Vrem transparenţă instituţională.

Noi am fost cei care am demarat şi finalizat o iniţiativă cetăţenească locală pe care am denumit-o Fără şpagă ân primărie prin care solicităm publicarea pe site-ul Primăriei a contractelor, proiectelor, facturilor şi plăţilor. Credeţi că dacă am intenţiona să furăm am fi interesaţi de transparenţă? Noi venim din mediul privat, suntem obişnuiţi să ne câştigăm cinstit pâinea.

Noi vrem o comună ca afară!

Noi vrem o Giarmata altfel !

Articole similare