Timisoara Express

Vara asta, desecretizăm România!

Vara asta, desecretizăm România!

Iulie vine cu surprize la Timișoara Express. „Din arhive adunate” este noua rubrică pe care o inaugurăm începând de luna aceasta

Uitare-amintire

Se spune că o societate se autodefinește și prin ceea ce alege să-si amintească ori, dimpotrivă, să uite. Când procesul de uitare-amintire este alterat de asimetrie informațională, subinformare, suprainformare, dezinformare, parainformare, senzaționalizare ori de alte forme de inducere voluntară în eroare, acuratețea factuală devine o provocare, mai ales dacă privește istoria recentă. Asemenea distorsiuni pot fi corectate prin accesarea de surse documentare credibile, în măsură a dezambiguiza controverse, dileme, actori, practici, evenimente.

Gardienii informației și agenții memoriei

Considerând potențialul de „locuri ale memoriei colective” pe care jurnalismul, arhivele instituționale și arhivele de presă îl au, respectiv jurnaliștii ca agenți ai memoriei, noua rubrică din Timișoara Express.ro și-a propus localizarea și publicarea unor documente a căror utilitate pentru prezent o apreciem din perspectiva principiilor ce ghidează activitatea a două instituții ce operează cu informația, pe axa trecut – prezent – viitor, pentru a elimina incertitudinile: Ca să fii liber trebuie să fii informat („And ye shall know the truth and the truth shall make you free”) – deviza Agenției Centrale de InformațiiTrecutul este prolog („What Is Past Is Prologue”) – deviza Arhivelor Naţionale Americane. Dealtfel, recent, valoarea de utilitate a patrimoniului documentar a fost reiterată de UNESCO într-o declarație („Transformer la menace du COVID-19 en une occasion de soutenir davantage le patrimoine documentaire”) în care consideră arhivele „gardieni ai informației fiabile și calitative” în măsură a „a limita ori contracara dezinformarea și a devoala adevărul într-o manieră obiectivă”.

Sursa: archives.gov
Sursa: cia.gov

 

Informații noi pentru dileme vechi

Ce stat occidental eticheta UDMR-ul ca fiind „extremist” și „inflexibil” și îl definea pe Iliescu drept „prietenos”, „incoruptibil”, „lider popular”, chiar „cel mai abil politician român” ce „domină politica românească”? Cu ce prilej, Regele Mihai a cerut ajutorul URSS și a lui Mihail Gorbaciov? Ce țară NATO făcea trafic de echipament militar de înaltă precizie cu România comunistă și ce conexiuni avea cu Timișoara? Care este reportajul BBC despre Timișoara inclus în patrimoniul audiovizual al Europei? Cine este pictorul timisorean care a proiectat arme pentru armata americană? Cum a ajuns o arădeancă, actriță la Hollywood și vedetă de televiziune după ce fusese agent al serviciului de informații german, iubită a lui Mircea Cristescu (fratele celebrului director al Serviciului Special de Informații, Eugen Cristescu) și traducătoare la Procesul Tribunalului Militar Internațional de la Nurnberg? Cum a fost cooptat un jurnalist timișorean în Secţia de Război Psihologic a Armatei britanice pentru ca, ulterior, să conducă departamentul de presă al Ministerului de Interne Ungar? Cine este preotul  romano-catolic timișorean menționat în arhivele naționale britanice – secțiunea MI5:The Security Service și în „Encyclopedia of Cold War Espionage, Spies, and Secret Operations” drept unul dintre maeștrii spionajului rusesc, cu rezidența la Londra, ce a recrutat – încă din vremea studenției acestora la Universitatea Cambridge – diplomați și ofițeri de informații britanici de rang superior, dintre care cel mai notoriu caz este cel al lui Kim Philby – şeful Secţiei V (contraspionaj) a MI6? Ce politicieni liberali și țărăniști se regăseau pe lista de surse sau informatori ai serviciilor de informații britanice și americane?

Iată doar câteva din întrebările ale căror răspunsuri le-am localizat în arhive interne și internaționale, urmând a vi le devoala în vara aceasta. Deși subiectivitatea relatării nu poate fi pe deplin eliminată, în rubrica „Din arhive adunate” vom specula mai puțin, lăsând documentele arhivistice să vorbească de la sine, prin valoarea lor informațională (informational value) și de mărturie (evidential value).

HerCity – Timișoara nespusă

Dezanonimizarea va privi și Timișoara, astfel că, un spațiu aparte va ocupa în cadrul noii rubrici un subiect actual și necesar. Într-o vreme a controverselor interne legate de gen și sex, a obiectificării și hipersexualizării femeii în mass media ce alimentează stereotipurile ori discriminarea de gen și promovează figuri feminine îndoielnice, vom apela la același instrument al informației arhivistice pentru a populariza si vizibiliza acele modele feminine ale istoriei si culturii Timisoarei care, deși remarcabile prin contribuțiile lor, sunt puțin cunoscute sau chiar anonime comunității locale.

Vom relata poveștile încă nespuse ale: celei de-a doua femei-ambasador din lume, nominalizată și la Premiul Nobel pentru Pace; primei femei editor din Europa Centrală și de Est, menționată în enciclopedia personalităților feminine („Biographical Dictionary of Women’s Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries”; sopranei devenită star al Metropolitan Opera din New York timp de peste două decenii și apreciată drept una dintre cele mai bune interprete ale operelor wagneriene; legendarei violoniste care, deja la 10 ani, studia la Academia de Muzică din Budapesta și debuta pe scenele lumii la 13 ani; primei interprete a rolului feminin din seria hollywoodiană „Mumia” care, pe lângă cariera cinematografică, se ocupa și cu strângerea de fonduri pentru soldații de pe front și oferea lecții de actorie tinerilor cu dizabilități; cercetătoarei cu doctoratul la Sorbona, devenită profesor emerit al Universității din Haifa, fondatoare a Institutului de Cercetare a Istoriei Franței și recompensată pentru activitatea sa de cercetare cu două dintre cele mai mari distincții acordate de statul Israel: Premiul de stat al Israelului – Premiul Israel, Premiul EMET pentru Artă, Știință și Cultură.

 

 

 

 

Articole similare