Cum alegi un generator de curent performant?

CONŢINUT ARTICOL

Grupul electrogen, denumit mai simplu generator electric, reprezintă o sursă permanentă de curent, indispensabilă în aproape orice ramură de activitate. Scopul acestuia este de a converti energia mecanică în cea electrică, pentru a pune în funcțiune aparatele din jurul nostru.

Un generator de curent electric performant va face față cu brio situațiilor critice în care întreruperea curentului electric poate face diferența dintre viață și moarte de exemplu, sau poate determina apariția unor deficiențe în profitul obținut. Se deduce deci faptul că acesta poate fi folosit atât în spitale, cât și în activitățile din cadrul halelor de producție, centrelor de date, restaurantelor sau chiar a hotelurilor.

Alegerea unui generator de curent poate fi dificilă, în special în lipsa informațiilor tehnice referitoare la acesta. Criteriile în funcție de care se alege grupul electrogen ideal pentru fiecare tip de activitate în parte sunt multiple, însă, pentru a-ți ușura munca, le vom enumera pe cele mai importante în rândurile ce urmează.

Criterii de alegere a unui generator de curent electric

Într-o ordine logică, iată care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul în procesul de alegere a unui generator de curent bun:

 1. Domeniul de activitate

Înainte de a căuta alte elemente tehnice, trebuie să ai în vedere faptul că anumite generatoare existente pe piață sunt realizate special pentru companiile care activează în domeniile următoare:

 • Centre de date;
 • Sănătate/medical;
 • HoReCa;
 • Birouri și bănci;
 • Telecomunicații;
 • Producție;
 • Educație;
 • Comerț;
 • Instituții de stat;
 • Supermarketuri etc.
 1. Locul de amplasare a generatorului

Așa cum era de așteptat, amplasarea unui generator poate fi interioară sau exterioară. Cu alte cuvinte, în cazul în care generatorul urmează să fie amplasat în mediul exterior, el poate avea orice dimensiune, însă trebuie să dispună de o carcasă specială, rezistentă împotriva factorilor climatici de orice natură. În situația în care generatorul electric va fi montat în mediul interior, pentru funcționarea în siguranță a acestuia va fi necesară instalarea unor fante speciale pentru evacuare fumului și a aerului.

 1. Modalitatea de pornire

Cel mai bun generator electric va fi cel cu pornire automată care, imediat ce alimentarea de la rețeaua de curent a fost întreruptă, va porni imediat, fără a fi necesară activarea sa de către un specialist.

Acest sistem este mai potrivit pentru generatoarele staționare, de mari dimensiuni, montate adesea în mediul exterior, fiind de un real ajutor în desfășurarea neîntreruptă a activității din cadrul halelor de producție sau a centrelor de date, de exemplu.

 1. Tipul de energie furnizată

Energia produsă de un generator de curent poate fi de două feluri: monofazată și trifazată. Diferențele între cele două se remarcă la nivelul tensiunii produse care, în cazul generatoarelor monofazate este de 230 V/50 Hz, iar în cazul celor trifazate este de 400 V/50 Hz.

 1. Condițiile de fiabilitate

Construcția unui generator trebuie să fie trainică pentru a-i asigura acestuia o durată de exploatare considerabilă și o rezistență crescută la șocuri și la acțiunea directă a factorilor climatici, în special atunci când acesta va fi montat în mediul exterior.  Principalul element care oferă generatorului o fiabilitate excelentă este carcasa. Aceasta trebuie să fie extrem de rezistentă din două mari motive: în primul rând, pentru a asigura protecția motorului și a alternatorului de acțiunea ploii și, în al doilea rând, pentru a menține zgomotul în incinta acestuia, diminuând astfel gradul de poluare fonică.

ENERGEN – producător de grupuri electrogene pe care te poți baza

Compania ENERGEN și-a construit notorietatea pe baza calității oferite în materie de generatoare electrice și a seriozității în ceea ce privește termenul de livrare. Lucrând cu producători europeni, aceasta se asigură că răspunde perfect exigențelor clienților săi.

ENERGEN nu se remarcă însă doar prin grupuri electrogene de înaltă calitate, care pot fi configurate în funcție de necesități, ci și prin soluțiile tehnice oferite, implementând EPS pentru generatoare de curent în paralel, integrând generatoarele cu orice BMS și sincronizând grupurile cu rețeaua. De asemenea, compania asigură consiliere gratuită, clienții putând găsi exact produsele potrivite, precum și suport post vânzare.

În cazul în care ai nevoie de un generator de curent performant, cere mai multe detalii specialiștilor pe energen.eu!

Articole similare