Vrem acces liber în păduri: O petiție către Ministrul Mediului, Mircea Fechet

CONŢINUT ARTICOL

DE CE O PETIȚIE?

Pe data de 11 aprilie, cei de la Declic au dat startul unei noi campanii, „Natura pentru viitor”. Campania urmărește, cu ajutorul unei petiții, eliminarea prevederilor din noul Cod Silvic care condiționează intrarea în pădure de înștiințarea prealabilă a proprietarilor sau administratorilor acestora. Pe scurt, prin semnarea petiției vom putea avea acces în toate pădurile private sau de stat.

NE TOPIM ÎN ORASE IAR GUVERNUL VREA SA NE INTERZICA PLIMBAREA IN NATURA!

La 16 aprilie 2024, fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, a depus un amendament la Codul silvic prin care cererea ca cei care vor să intre în pădure să obțină acordul proprietarului, nu doar să-l informeze pe acesta.
În martie, Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic.

În decembrie 2023 a fost publicată versiunea Codului Silvic care va fi trimisă de ministrul Mediului în Parlament, pentru dezbateri și vot. Articolul privind accesul în păduri a fost modificat. Vom avea acces în toate pădurile, private sau de stat. Iar jurnaliștii și activiștii de mediu au fost menționați printre categoriile care își pot desfășura, în mod legitim, munca în păduri.

România va avea un nou Cod Silvic până la sfârșitul acestui an. Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg.

Un articol toxic din textul proiectului spune că „Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții”. Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri.

La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea investiga nici în pădurile private nici în cele de stat. Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să își exercite meseria în păduri. Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria, să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci.

În contextul schimbărilor climatice, a opri accesul oamenilor în pădure este un act criminal. Ne topim în orașe iar politicienii vor să ne interzică plimbarea în natură.

Acest articol din proiectul noului Cod Silvic servește doar intereselor proprietarilor de păduri care vor să le pună la pământ, fără ca publicul larg să vadă asta.

Semnează petiția acum, dacă nu ne mobilizăm sute de mii, de la anul, o plimbare în pădure va deveni infracțiune.

link petiție https://facem.declic.ro/campaigns/vrem-acces-liber-in-paduri

Articole similare