
334 Vizualizări
„Eu cu cine votez?” Cu siguranță mulți dintre noi şi-au pus măcar o dată o astfel de întrebare. Mai ales acei tineri care vor vota pentru prima oară la alegerile europarlamentare din acest an (9 iunie).
Un grup de inițiativă au identificat această problemă şi au venit cu o soluție cool, prin intermediul tehnologiei.
Un grup de inițiativă au identificat această problemă şi au venit cu o soluție cool, prin intermediul tehnologiei.
Această aplicație, Palumba, doreşte să se adreseze publicului într-o manieră simplă, prietenească şi şi accesibilă pentru cei interesați. Asemenea unei aplicație de dating, utilizatorul poate glisa în stânga (dacă nu e de acord) sau în dreapta (dacă e de acord), în dependență de opțiunile sale politice.
La încheierea întregului proces, algoritmul aplicației oferă rezultatul şi sugerează într-un mod imparțial un anume grup europarlamentar, în conformitate cu valorile utilizatorului.
Aplicația prezintă apoi şi partidele naționale cu care ar putea vota utilizatorul – datele au fost localizate de peste 100 de voluntari din fiecare țară membră UE, care au cercetat manifesturile fiecărui partid şi au semnat o cartă etică prin care declară că nu sunt afiliați cu partidele politice.
„Scopul nostru principal este să mobilizăm tinerii la alegerile europene din 9 iunie și să combatem absenteismul acestora. Votul este un obicei social care poate fi învățat și dacă un tânăr votează la primele sale alegeri, este foarte probabil să o facă pe tot parcursul vieții sale. De aceea, Palumba se concentrează exact pe acei tineri care urmează să voteze pentru prima dată pentru a crea acest obicei de a vota și, în plus, să o facă într-un mod informat și să cunoască cum funcționează procesul legislativ european, folosind limbajul lor”, ne relatează Georgiana Lavinia Corduneanu (Treasurer/Partnerships manager PALUMBA.eu)
Ea ne mai zice că de mulți ani este implicată în diverse proiecte, asociații și inițiative care promovează participarea politică a tinerilor. Prioritatea Laviniei este de ai face pe tineri să fie conștienți că votul este instrumentul care articulează o democrație și că, dacă ei nu își exercită acest drept, alții vor lua deciziile în locul lor. „Dacă vrem ca politicienii să ne asculte, să ia în considerare preocupările și prioritățile noastre și să ne simțim reprezentați de aceștia, trebuie să acționăm și să ieșim la vot.”