După scorul dezastruos pe care USR-ul l-a obținut în alegerile locale și europarlamentare, demisia președintelui Catălin Drulă a resetat leadershipul partidului care, pentru mulți, reprezintă încă speranța de schimbare.
Grupul Drula, Barna, Ghinea, Botoș a condus autoritar partidul dupa 2017, moment când a preluat la cheie formațiunea politică fondată și adusă in Parlament de Nicușor Dan.
USR iși alege in această săptămână președintele și Biroul Național format din 24 de membri după un sistem de vot mixt, destul de complicat. Președintele e ales prin vot electronic direct de toți membrii de partid cu cotizația platită la zi, incepând de azi 24 iunie ora 08.00, pâna miercuri 26 iunie ora 14.00. Daca nu va exista un câștigător majoritar in această rundă, se va relua votul între primii doi cei mai bine clasați. Candidații anunțați pentru președinția partidului sunt: Elena Lasconi – primarul orașului Câmpulung Mușcel, Cristian Seidler – deputat USR, Radu Hossu – consultant politic si Vasile Gabriel Filip – expert IT. Castigatorul va fi anunțat sambata 29 iunie, cand se va desfașura la București congresul național.
Pe lângă președinte, Biroul Național va cuprinde incă alți 24 de membrii ce vor fi aleși la urne sambata 29 iunie, prin vot direct cu buletine de vot, de către delegații din fiecare județ. Numărul delegațiilor județeni e ales în funcție de rezultatele obținute de organizațiile județene USR din fiecare județ la alegerile europarlamentare. Candidaturile, conform statutului USR, se pot pune pe liste sau individual. Fiecare delegat cu drept de vot poate vota un anumit numar de candidati de pe o anume lista, lista intreaga sau un candidat independent. Comisia electorala va numara voturile pentru fiecare candidat in parte, primii 24 după numărul de voturi fiind declarați câștigatori. Termenul limită de depunere a listelor cu candidații pentru Biroul Național este 26 iunie ora 16.00.
Miza mare va fi dată de alegerea structurii Biroului Național deoarece acesta are în fapt puterea de decizie în partid. În trecut atât Nicușor Dan cât și Dacian Cioloș au reclamat incapacitatea de-a impune decizii în lipsa unei majoritați în Biroul Național. Campania electorală internă a început joi 20 iunie, desfășurându-se pana la începerea congresului.
Deși, pe surse, există informații conform carora Drulă, Ghinea, Barna și Botoș nu vor mai candida, moțiunile propuse și liderii acestora vor fi clare abia la sfârșitul zilei de 27 iunie când Comisia Electorală internă va face publice listele validate cu candidați.
Misiunea viitorului președinte si a conducerii colective va fi foarte importantă in contextul în care partidul a pierdut un mare numar de votanți iar readucerea acestora în tabăra USR va presupune o dificila campanie de negocieri cu toate aripile desprinse de-a lungul ultimilor ani. REPER-ul si candidații independenți desprinși din USR au luat la europarlamentare mai multe voturi decat Alianța Dreapta Unita. De asemenea, un alt risc prezent deseori in trecut a fost cel generat de luptele interne foarte agresive din interiorul partidului. Pacificarea partidului e alta miză majoră a viitorului președinte, capacitatea de negociere cu diferitele facțiuni fiind esentială în buna desfășurare a mandatului acestuia.
Pentru un segment important de electorat stabilitatea si reconstrucția USR sunt esențiale in lupta împotriva Partidului Stat constituit prin coalizarea PNL și PSD.
Astăzi de la ora 20.00 va exista o dezbatere publică între candidații la prezidenție